Krim fra Trøndelag

Jeg er ikke den store leseren av krim. Vel, jeg må ærlig innrømme at jeg for tiden ikke er den store leseren av noe annet enn pensumlitteratur, men denne boken lokket med sitt plott lagt til min hjemby, Trondheim.

Det er noe spesielt med å lese historier som foregår på steder jeg kjenner godt. Det kan være fascinerende lesning, og også berikende, om forfatteren har et annet utgangspunkt enn meg. Fx i reiselitteraturen er det alltid morsomt å lese om andres synspunkt på kjente steder, ser de det samme som meg og er beskrivelsene gjenkjennelige? Ved fiktive historier kan det være spennende å tillegne kjente omgivelser handlinger som ikke har noen rot i virkeligheten og heller aldri vil ha det. Det er morsomt å leke med tanken over hva som kan ha skjedd på et sted, og bøker er et unikt utgangspunkt for dette. «Nådens omkrets», av Jørge Brekke, er en slik bok, som har medført til at jeg antakeligvis aldri vil få lyst til å tilbringe tid alene på Gunnerus biblioteket i Trondheim igjen.

Handlingen i denne boken er lagt til flere steder og spenner over flere tidsrom, alt knyttet til den mystiske boken» Johannesboken» som befinner seg innelåst i et bokhvelv på Gunnerusbilioteket. I den delen av boken som er lagt til 15oo tallet møter vi en omreisende munk med ubehandlet skinn og flere kniver i bagasjen. I vår tid ligger handlingen til Trondheim og Richmond, hvor etteforskerne klør seg i hodet over to drap som likner hverandre. Begge blir oppdaget inne på et sted med antikiviteter og begge likene er blodige og flådde.

«Nådens Omkrets» grep tak i min nysgjerrighet fra side én. Allerede da var det pulserende spennende. Siden jeg ikke er en erfaren krimleser, tør jeg ikke å påstå hva som er fundamentalt i en god krim. Men for meg har en god krimbok en historie som gir meg lyst til å lese mer for å komme nærmere svaret på hva som har skjedd. Samtidig skal den stimulere min egen refleksjon rundt hva som kan ha skjedd, boken igjennom. «Nådens omkrets» er i mine øyne en god bok, hvor sannsynligheten for å bli overrasket mot slutten er stor… Dette er en bok jeg anbefaler alle boklesere som liker blodige og kompliserte krimmysterier!

Les omtale fra forlaget her!

Gyldendal Forlag.