Pirrende påskelektyre x15

Hva slags type krim ønsker du å gjemme hodet bak i påsken? Tradisjonelle mordmysterier? Actionfylte fortellinger? Eller kanskje blodige krimgåter? Om du er som meg, så er det ikke lett å gi et klart svar på dette. Jeg er nemlig ikke spesielt glad i å lese krim, og det som ofte er avgjørende, for min del, er om historien er spennende nok til å holde ved min oppmerksomhet boken igjennom. Jeg legger fort til sides en krimbok om den er for treg til å presentere plottet, som handler om et uoversiktlig antall mennesker og som inneholder lange beskrivelser av alt og alle. Språket må være presist og enkelt og fortgang er viktig for meg, jeg er vel en utolmodig sjel.

Men til tross for mitt vanskelige forhold til krim, så ønsker jeg likevel å lese tradisjonell påskelektyre dette året. Jeg har heldigvis funnet en løsning på dette dilemmaet, det finnes middelveger man kan velge, og en av disse er bøkene med krimnoveller som det nylig har blitt sluppet flere av i bokhandelen. «Likkisten», av den ferske fortatteren Erik Meling Sele, er en slik bok. Jeg innrømmer det;  jeg tjuvstartet påsken og har akkurat blitt ferdig med denne boken. Men til gjengjeld kan jeg anbefale den til andre på jakt etter lett og pirrende lesestoff til påskegodtet.

«Likkisten» er en samling med 15 krimnoveller, alle uavhengige av hverandre. De fleste novellene er lagt til en setting de fleste kan kjenne seg igjen i. Det er dermed lett å sette seg inn i fortellingene og hurtig få et forhold til personene de handler om. Språket er akkurat slik jeg vil ha det, presist, lett og med fravær av overflødige skildringer. Flere av novellene er bygd opp på en slik måte at man ikke helt vet hva å vente før den siste setningen er lest. Forfatteren er dyktig med å bygge opp forventninger om at noe skal skje, og det leses i takt med den økende pulsen i iver etter å vite hva som er på ferde. Når avsløringen kommer for en dag, er det gjerne med en så stor kraft at det gir gåsehud. For meg hadde spesielt novellene «På gamle trakter» og «Overraskelsen» denne virkningen. Jeg liker denne effekten, den gir meg lyst til å lese mer og pirrer min nysgjerrighet etter å vite hva neste fortelling vil by på.  Etter å ha lest noen noveller blir det forøvrig enkelt å se et mønster i hvordan forfatteren bygger opp sine historier og de har lett for å bli forutsigbare. Men dynamikken i fortellingene og det varierende innholdet, gjør dem likevel til attraktivt lesestoff.

Jeg anbefaler denne boken for de som ønsker lett påskelektyre, jeg tror den kan være spesielt egnet for yngre mennesker eller for de som ikke leser mye. Den er også velegnet for høytlesning, noe som kan være underholdene i sosiale lag på hytta i påskefjellet, for som forlaget selv sier om denne boken » Det kunne vært deg! «.

Forlag: Juritzen.